Slik forlenger du levetiden til dekkene dine

Slik forlenger du levetiden til dekkene dine

En investering i kvalitetsdekk er viktig for både sikkerhet og ytelse på veien. Like viktig er det å ta vare på dekkene for å forlenge levetiden og få mest mulig igjen for investerte kroner i gode dekk. Her er noen enkle og effektive tips for å sikre at dekkene dine holder seg i god stand over en lengre periode:

1. Riktig dekktrykk er nøkkelen for økt levetid

En av de viktigste faktorene som påvirker dekkets levetid, er riktig dekktrykk. Sjekk dekktrykket regelmessig, gjerne en gang i måneden eller før lange kjøreturer. For lite luft i dekkene kan føre til økt og ujevn slitasje, økt forbruk av drivstoff og økt risiko for punktering. Bremselengden kan bli lengre og det kan gi økt fare for vannplaning. Har du for mye luft i dekkene, kan det føre til slitasje i midten av dekkene og redusert veigrep. Bremselengden vil øke, og risikoen for uønskede hendelser. Følg bilprodusentens anbefalte trykk for optimal ytelse og levetid.

2. Rotasjonsmønster for jevn slitasje

Dekk slites ikke jevnt på grunn av ulike kjøreforhold og bilens vektfordeling. Rotere derfor dekkene hvert år, for å sikre jevn slitasje på alle dekkene. Dette bidrar ikke bare til å forlenge dekkenes levetid, men forbedrer også kjøreytelsen og gir bedre veigrep.

Info fra NAF og Opplysningsrådet for Veitrafikken: Når du bytter til vinterdekk, er det riktig å endre plasseringen på vinterdekkene på grunn av slitasje. Dekkene – eller mer presist hjulene – som var plassert bak i fjor skal foran i år, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver hos NAF. – Det skyldes kort og godt at slitasjen alltid er størst på dekkene som er plassert på trekkhjulene. – Ved å rotere på dekkene jevner du ut slitasjen mellom for- og bakdekk, sier Kjell Magne Aalbergsjø, rådgiver hos Opplysningsrådet for Veitrafikken.

3. Unngå overbelastning

Overbelastning (for mye vekt) av bilen kan føre til unødvendig slitasje på dekkene. Sørg for å følge produsentens maksimale lastekapasitet for kjøretøyet ditt. Overbelastning kan føre til overoppheting, økt slitasje og en rekke andre feil/konsekvenser. Kontroller også lastefordelingen for å forhindre unormal slitasje på bestemte dekk.

4. Kjør forsiktig

Aggressiv kjøring, raske svinger og raske stopp kan føre til økt slitasje på dekkene. Kjør forsiktig for å redusere belastningen på dekkene og forlenge levetiden. Unngå også å treffe kantstein eller andre hindringer i veien, da dette kan føre til buler, kutt eller skader som påvirker dekkenes holdbarhet.

5. Lagring og sesongbasert dekkbytte

Hvis du bor i områder med sterke sesongsvingninger, vurder å lagre dekkene dine riktig når de ikke er i bruk. Dekkhotell er en god løsning. Oppbevar dekkene kjølig, tørt og borte fra direkte sollys. Bytt også til sesongtilpassede dekk når det er nødvendig for å optimalisere ytelsen. Sommersesongen krever sommerdekk, mens vinterdekk må til for kalde og snørike forhold.

Ved å ta disse enkle trinnene kan du forlenge levetiden til dekkene dine betydelig. Ikke bare vil det bidra til å spare penger på lang sikt, men det vil også sikre en tryggere og mer effektiv kjøreopplevelse for deg og passasjerene dine.

Billigedekk.no